E-devlet İşlemleri Hk.

e-Devlet nedir?

e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir

Şifre için bir ücret ve yıllık ücreti varmı?

Şifreyi, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport veya ehliyet olabilir) ibraz edilerek PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerinden alınabilir. e-Devlet Kapısı şifresi PTT’den ilk alındığında işlem masrafı olarak ücret tahsil edilir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir.

Lisansüstü öğrencilerimizin/öğrenci adaylarımızın E-devlet üzerinden yapabilecekleri işlemler:

1.    Tezlerin internet üzerinden derlenmesi

Mezun olacak adaylarımızdan https://tez.yok.gov.tr adresine üye olunup Tez Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formu doldurulması istenmektedir. Tez Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formunu dolduracak lisansüstü öğrencilerin sisteme giriş işlemleri artık e-Devlet üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapılarak gerçekleştirilecektir.

2.    Askerlik durum belgesi almak

Askerlik Durum Belgenizi, Askerlik Şubelerine gitmeden e-Devlet Kapısı üzerinden alabilir, barkodlu belgenizi diğer kurum ve kuruluşlar ile paylaşabilirsiniz. Bu hizmetten sadece askerlik ile ilişiği kalmamış vatandaşlar faydalanabilir. Tecil v.b. durumlarda belgenin Askerlik Şubeleri’nden alınması gereklidir.

3.    Adli sicil durum belgesi (sabıka kaydı) almak

Adli sicil belgesi e-Devlet üzerinden alınabilecek. İhtiyaç sahipleri hazırlanan belgenin çıktısını ilgili kurum/kuruluşa verebilecektir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, belgenin ne amaçla kullanılacağının sisteme doğru girilmesidir.

4.    Öğrenci belgesi almak

E-Devlete  https://www.turkiye.gov.tr/yok-ogrenci-belgesi-sorgulama  adresinden ulaşıp "Öğrenci Belgesi Sorgulama" işlemini seçerek belgenizi oluşturabiliyor ve eğitim gördüğünüz okula gitmenize gerek kalmadan belgenizi kolayca elde edebiliyorsunuz.

5.    Mezuniyet belgesi almak

E-devlet ile üniversite mezuniyet bilgilerinizi görüntüleyebilir ve üniversite mezun belgesi oluşturabilirsiniz. Bunun için e devlet mezun belgesi sorgulama işlemi yapmanız yeterli.

6.   Ösym sınav sonuç belgesi almak

E-devlet üzerinden ÖSYM’nin yaptığı sınav sonuçlarına erişebilir, sınav sonuç çıktılarını ilgili kuruma verebilirsiniz.

NOT:

-e-devlet üzerinden yapılan/yapılacak sorgulamalarda sorgu esnasında öngörülmemiş ise herhangi bir ücret alınmamaktadır.

-e-Devlet üzerinden alınan belgelerin resmi geçerliliği vardır.

-İlgili belgeyi talep eden kurum/kuruluş, belge üzerindeki barkod numarasını ve belge sahibinin TC kimlik numarasını sisteme girerek belgenin aslını görüntüleyebilecek ve doğruluğunu teyit edebilecektir. Bu nedenle alınan belgelerin barkodlu/karekodlu veya doğrulama kodu olmasına dikkat ediniz.